Wadlopen en wat lopen in Gieten en Leeuwarden

Een bewogen weekend deze keer. Op zaterdag 13 mei waren er 4 Petersporters (Marieke A., Lydia, Geartsje en Rosalie) actief in Gieten op de halve marathon en Jaap K. op de 10 kilometer. Op dezelfde dag waren er ook een 9-tal Petersporters en oud(e) Petersporters op het wad actief om de oversteek te maken van Holwerd naar Ameland. Een verslag van deze wadloop activiteit is gemaakt door Michel en volgt hieronder. Geartsje haalde het podium zaterdag, of toch niet? Ze mocht in ieder geval als nummer 4 mee op de foto en kreeg ook nog een prijsje. Lydia had een pr terwijl het toch wel erg warm was geworden tijdens de race, gefeliciteerd. Op zondag 14 mei liepen Karin en Joep in Leeuwarden de halve marathon, respectievelijk de 10 km. Joep dacht even een pr te hebben gelopen, maar de chip zegt de waarheid, de nettotijd van de mat is de tijd die meegenomen wordt en niet je zelf geklokte (Strava) tijd.

 

Wadlopen 13 mei 2023 (verslag Michel)

Eindelijk, daar was de dag aangebroken dat we vroeg op bed moesten om de volgende ochtend voor dag en dauw op te moeten staan. De tocht naar Ameland was 2 keer eerder afgelast door het slechte weer, maar na bijna een jaar wachten wachtte onder een strak blauwe hemel het prachtige wad.

Een gemêleerd gezelschap van Petersporters en ex-Petersporters stond fris en fruitig om 7 uur s’ochtends op de Pier bij Holwerd om de tocht te beginngen, hoewel uit eigen ervaring weet ik dat er minstens 1 enigszins gespannen aan de aanvang stond. We meldden ons aan, de groep werd uitgebreid met niet-Petersporters en daar gingen de gidsen voor. We begonnen de tocht vanaf de Pier langs de dijk naar de kwelder. Tip, altijd even aan iemand vragen of die een tekencontrole wil doen na een tocht door grasland. Voor ons ging een ander groepje de kwelder op, wat in onze groep enig hilariteit tot gevolg had totdat we zelf ontdekten dat ons hetzelfde lot te wachtten stond. 

De eerste meters waren erg glibberig, onwennig en spannend. De Petersporters nestelden zich wel direct in de kop van de groep. Hoewel er continu werd geroepen dat het geen wedstrijd was voelde het toch anders. De eerste kilometers gingen door de bagger, met verschillende variaties die op den duur werden aangeduid als dikke yoghurt. Blijkbaar is de hoeveelheid bagger dit jaar meer dan anders door continu baggeren van de vaargeul, waren we vorig jaar maar gegaan! Dan was het beter geweest. 

Maar goed, we ploeterden voort, de koppositie werd niet opgegeven ondanks soms ingrijpen door de wedstrijdleiding. De safety-gids werd even ingezet om de verschillen tussen de lopers te minimaliseren. Na de bagger kwam het ploegen door ongeveer een halve meter zeewater. Ondanks het koude voorjaar was het water niet eens onaangenaam koud. De onderbroek werd steeds natter, er kwamen wat geultjes die overwonnen moesten worden, maar allengs werd het wad toch droger. De laatste kilometers gingen in een mooi tempo door naar Ameland. Onderweg van alles geleerd over de smaragd groene dieseltrein worm eitjes en de onzijdige wadpier die zijn hele leven onder de modder leeft werd het aan de kop steeds spannender.

Na een kleine eindsprint werd Wim de onbetwiste winnaar van de wadloopwedstrijd, uiteindelijk werd de hele top 3 een Petersport aangelegenheid! Zeer solide prestatie, want ook het ploegenklassement werd gewonnen, alle 9 waren als eerste op Ameland van de totale groep! De winst van Wim werd uiteindelijk toch nog betwist door tweede plaats veroveraar Peter P, maar die mocht als troostprijs als eerste de Oerd op! Het lukte hem wonderwel ook nog! 

Na de doorsteek door de duinen naar het strand werden de echte bikkels duidelijk, de overige leden van de wadloopgroep kozen voor comfortabel vervoer naar het dorp, maar Petersport pakte wederom de handschoen op en ging lopen! Na over de teleurstelling heengekomen te zijn van de gesloten strandtent werden de terrasjes ruimschoots gevonden. De rest van de middag werd de overwinning gevierd en vond uiteindelijk de triomfantelijke tocht naar huis plaats. Op de boot nog genoten van de heerlijke gehaktballen en een heerlijk gepast biertje konden we terugkijken op een fantastische dag! 

PS de plannen voor volgend jaar staan alweer in potlood geschreven