Goede omstanigdheden in mooi Haren

 

Haren 7 maart 2020

Om 9.30 uur zaterdagochtend op de fiets naar het altijd leuke Haren. De loop waar het hardloop seizoen elk jaar weer begint. Hoe vaak heb ik hem zelf al gelopen? Een keer of 10 waarschijnlijk. Vaak in goede omstandigheden, maar in het verleden ook wel eens door de kou en door de sneeuw. Vandaag fiets ik de route mee. Ik tref het met het weer. Het is toch het mooiste hardloop weer: Blauwe lucht en een graad of 10, de zon is vandaag ook vaak volop aanwezig. Prima fiets weer is het ook. Wat had ik zelf graag meegelopen vandaag. Het is voor mij nog te vroeg om mee te doen. De laatste 2 weken heb ik weer voorzichtig meegedaan bij de loopgroep om de training te geven. Gelukkig gaat dit nu zonder die pijn in de knie. Ik denk in Wim een goede vervanger te hebben gevonden voor mijn startnummer. Voor de zekerheid zet ik hem toch ook nog maar op zijn eigen naam. Op vrijdagavond voor de wedstrijd was er nog even lichte paniek: “Pet!” komt er dan binnen op de app. Als Wim appt met “Pet” dan is er wat aan de hand. “Ik kan mijn startnummer niet vinden in de mail”. Na wat zoeken en een mail naar de organisatie heeft ook Wim zijn startnummer nog voor middennacht. Ik kan rustig gaan slapen.

Vandaag kan ik iedereen eens goed volgen vanaf de fiets. We hebben afgesproken in de sporthal om 10.30 uur voor een fotomoment met alle lopers van Petersport die vandaag meedoen. Rond 10.15 uur ben ik in de sporthal Scharlakenhof. Ik zie vele bekenden. Mensen die ik door het hardlopen heb leren kennen, met wie ik wedstrijden heb gelopen, of nagepraat heb na een wedstrijd. Loopgroep Bedum is er ook in groten getale. De club waar ik 6 en een half jaar heb gezeten en waarvoor ik nu en dan ook nog wat doe. Als Wim en Jos dan ook eindelijk klaar zijn met hun make-up kunnen we eindelijk op de foto. Monique staat namelijk op tijd, en half elf is half elf. Monique loopt vandaag voor een goed doel, namelijk voor een blokhut. Een blokhut voor Het Buytenhuis waar mensen met dementie wonen. Een mooi initiatief Monique en weer een mooie bijdrage voor de hut erbij. In inval trainer Peter van der Hulst heeft ze vandaag een goede haas naast haar. Over de inval trainers straks nog meer. We gaan met 20 lopers op de foto! Peter v.d. Hulst heeft nog wat angst in zijn Bedum kleding en bedankt voor de eer, hij vindt het niet gepast. Daarentegen staat Liselot wel op de foto, de dochter van Oane en Inge is een talentje bij de jeugd weet ik. Die wil je dus wel op de foto erbij hebben. Dan kunnen we straks zeggen: Ik stond 8 jaar geleden met Liselot Smit op de foto. Iedereen heeft keurig het nieuwe Petersport shirt aangetrokken! Goed gedaan allemaal. Ik hoef dan straks niet te turen wie waar loopt. Het opvallende en frisse shirt herken je op verre afstand al. (Mede dankzij sponsor Huis&Hypotheek en RunX).

We gaan richting start. Met maar liefst 7(!) debutanten op de halve marathon (Michel, Anneke, Henny, Steven, Wim, Ilona en Riepko). Olaf maakt zijn rentree op de halve marathon na 29 jaar (hoe oud is hij dan wel niet? Of moet ik zeggen, hoe jong was hij toen hij die 1:32 liep?), bovendien is het goed voor mijn voorspellingslijst voor 2020, hij loopt een halve en deze kan op groen gezet worden. Er gaan er meer op groen deze dag wat betreft de voorspellingslijst 2020! Ik maak de eerste foto’s en wens eenieder veel succes. Echt met iemand praten lukt niet meer, want ik kom de ene bekende na de andere bekende tegen. Ik waan me even in de Johan Cruijff van het hardlopen. De start is precies om 11.00 uur. Ik sprint op mijn fiets naar een mooi plekje langs de kant van de weg op zo’n 750 meter na de start. Hier kan ik iedereen alvast op de foto zetten, nog fris en fruitig. Maar wat een drukte. Ik zie de shirtjes wel, maar ik ben te laat met mijn camera en ik zet heel iemand anders op de foto of er lopen net allemaal andere lopers voor iemand van ons. Ik heb iedereen gezien en anderen zien mij. “Hoi Peter”,” Hee komen wij er niet op?”, “Hee moet jij niet meedoen?”. Nadat ik ons laatste trio Michel, Anneke en Marleen heb gezien, pak ik mijn stalen ros weer. Ik fiets weer met hen mee en fiets weer door naar de kop van de wedstrijd. Zo laat ik mij steeds weer afzakken en door binnendoor te fietsen probeer ik onze lopers weer tegen te komen.

Bij wat zal het zijn geweest, kilometer 15 zie ik Riepko ook weer. De debutant heeft een tijd onder de 1:40 uur in gedachten, dat moet gezien zijn snelheid “wel makkelijk” lukken. Het ziet er bij hem nog gemakkelijk uit. Bovendien zit hij niet ver achter de bekende lopers waarbij ik vaak in de buurt loop, dat komt wel goed. Niet veel later komt ook Ilona al voorbij! Niet onverwachts als 2e van onze groep maar ook zij gaat voor een super debuut, een heus talent. Een tijdje geleden liep ze slechts 1x per week. Naar deze wedstrijd toe liep ze vaak al 2 of 3 keer per week. Die gaat nog wel podium plekken halen dit jaar (als je de tijd hebt en wilt natuurlijk). Ook Olaf is bezig met een goede halve. “Nog steeds 12 per uur” hoor ik hem nog zeggen, ondertussen kijkend naar zijn beste vriend, zijn horloge. Wim en Steven zie ik ook op dit punt, ze lopen de hele wedstrijd al bij elkaar, mooi om te zien. Jaap is de laatste die ik hier nog mee pik. Ik vervolg mijn weg over het zandpad. Een mountainbike was ook wel wat geweest hier op dit parcours. We komen langs het bandje en de laatste waterpost.

De laatste kilometers. Ik fiets zover mogelijk naar voren. En probeer iedereen te zien finishen. Dat lukt me op 1 na, Riepko haal ik niet meer in, eigenlijk alleen maar een goed teken. Het laatste stuk fiets ik nog met Ilona mee. Ze is net het viaduct af en begint aan haar laatste dikke kilometer. Wat een toptijd, 1:38,09 (waar ik een tijd onder de 1.42 voorspelde begin dit jaar!!). Volgens mij liep ik in de 1:37 toen ik mijn eerste halve marathon liep. Riepko liep een 1:33 rond, wauw wat ook een super tijd. Iedereen komt tevreden over de finish lijkt het wel. De straks inval trainer Wim, is zelfs dik tevreden zoals hij zelf zegt, mede inval trainer Peter van der Zee is ook tevreden. Wim en Peter volgen nu de Assistent-trainer 2 opleiding ze hopen hiervoor op 17 maart een certificaat te krijgen en zouden dan ook eens voor de groep kunnen invallen. Zo kan ik ook weer eens een etentje meepikken op de donderdagavond, ook niet onbelangrijk.

Iedereen loopt de wedstrijd uit, dat is al winst natuurlijk. 7 debutanten op de halve, dat is niet niets. Knap gedaan. Daarnaast liepen er zelfs een aantal een p.r. Jaap en Yvonne op de halve (Yvonne ruim onder de 2 uur inmiddels!) en Eva op de 12,6 km een nieuwe toptijd. En wat dacht je van Michel en Anneke, die ruim binnen de 2uur en 30 minuten finishten bij hun debuut met Marleen als ondersteuner vandaag! Of Henny die wat lies problemen had de laatste weken maar deze afstand toch in een prima debuut tijd uitliep. Karin die alweer in training is voor Berlijn (de hele marathon in september), Karel (afgelopen maandag nog even naar Garnwerd heen en weer gelopen) en Ingrid (die aan zoveel loopjes meedoet), Jos (die het even wat lastiger had vandaag). Daarmee heb ik iedereen genoemd volgens mij! Vanavond maar met de benen omhoog en mogelijk alweer tot maandagavond? Ik zal het niet te zwaar maken. Volgens mij zijn de trainingen prima op maat en hebben we op hier en daar een pijntje, weinig tot geen blessures momenteel.

Bijvoorbeeld Charlotta is nog even uitgeschakeld en door omstandigheden zijn er nog een 2 of 3-tal al wat langer afwezig. Ook dat komt weer goed. Ik heb ondanks wat tegenslag met hardlopen erg genoten van deze halve marathon. Mede ook door het prachtige weer natuurlijk en de mooie prestaties. Ik sluit mij aan bij de woorden die Daryoush van de week zei, jullie zijn de leukste groep hardlopers die ik ooit heb gezien en zal jullie nooit vergeten.

Vergeet je je niet op te geven voor het uitje Jeu de Boules en geef je je op voor de Lentekriebels (zie de aPP)?